En liten sångfågel

Hugo är en riktig liten sångfågel som sjunger mest hela tiden. Favoriterna just nu är I ett hus vid skogens slut, En elefant balanserade, Blinka lilla stjärna och Tomtarnas julnatt (tipp tapp).

Igår när vi satte upp julbelysningen i fönstrena så pekade han på julstjärnan vi har i vardagsrummet och sjöng blinka lilla stjärna. Han är så söt.

Här är det för övrigt jättemycket snö och 10 minusgrader. Igår plogade dom visst inte på hela dagen och det snöade konstant så det var i princip omöjligt att ta sig fram med vagnen ute. Jag höll på att bli tokig bara jag gick över parkeringen här, där det var stora högar av snö överallt och hela varukorgen på vagnen fylldes av snö. Man fick använda alla sina krafter för att ta sig fram.

Tack och lov har de plogat idag och det snöar inte längre. Annars hade det inte blivit något dagis för Hugo i veckan kan jag säga för att gå fram och tillbaka till dagis med syskonvagnen hade ALDRIG gått.

Torsdag 25/11

det studiedag för personalen på Hugos dagis så han har varit hemma. Vi har inte gjort något speciellt alls utan bara gjort nödvändigheter. Jag har bland annat fixat med föräldrapenningen och ringt och bokat tid för en intensivkurs på körskolan v. 23-24, alltså i början av juni. Det gäller att vara ute i god tid.

Så nu ska jag alltså ta körkort är det tänkt, det kommer bli dyrt och det kommer att bli jobbigt med 20 körlektioner + halkbana och landsvägskörning och teori på 9 dagar. Men det kommer vara värt det, det är jag säker på! Dessutom känns det som att jag ska ta den här möjligheten att göra det nu när jag ändå kommer att vara ledig, om jag väntar så blir jag ju tvungen att göra det samtidigt som jag jobbar eller går i skolan, och då lär det inte bli lättare.

Det känns som att det kommer att hända väldigt mycket år 2011 för oss som familj, många stora förändringar. Jag hoppas allt blir till det bättre och inte tvärtom. Men det är klart det blir det. Vi ska flytta, jag ska ta körkort, jag ska börja plugga och Selma ska börja dagis. Jag kommer sakna den här tiden vi lever i nu, det är jag säker på. Att vara hemma och spendera i princip all tid med barnen, det är helt underbart och jag känner mig så otroligt lycklig varenda dag, det är en genuin lycka. Klart det är lite kämpigt till och från, men vad är inte det?

Till något helt annat. Till middag gjorde jag spaghetti carbonara för 2:a eller 3:e gången i mitt liv och det blev jättegott! Hugo tyckte däremot inte att det var så gott, han gillar inte riktigt när allt är blandat, så han åt bara gurka och spaghetti. Det tyckte han var gott.

Selma sov för övrigt jättebra i natt. Som en stock utan ett knyst fram till kl 6 då hon tog sig en slurk mat och somnade om till kl 8. Perfekt!

I morgon är det fredag och det är helt klart den bästa dagen på hela veckan, och söndagar.

Och så lite bilder!










Onsdag 24/11

Idag har det varit fullt upp hela dagen. Vi har varit ute i det här snöovädret alldeles för många gånger känns det som, varit till biblioteket, till öppna förskolan, dagis och affären. Det går knappt att ta sig fram med vagnen i all snö eftersom de envisas med att ploga upp snövallar på gångvägarna mellan vår gård och cykel/gångvägen.

Robert har varit i skolan kl 9-21 idag och kom hem alldeles nyss. Hugo somnade kl 19.00 och Selma försöker vi få att somna nu. Lite senare än vanligt blev det för hennes del idag.

Jag tror Selma antingen är i någon utvecklingsfas eller att hon har fler tänder påväg, för de senaste nätterna har hon sovit jätteoroligt och vaknat massor av gånger och bara velat ha närhet. Hon som alltid sovit så bra på nätterna. Jag hoppas verkligen det är något övergående för i natt var det riktigt jobbigt.

Nu kan Selma..

ställa sig upp mot saker! Alldeles nyss så ställde hon sig upp alldeles själv mot bänken i Hugos rum. Hon börjar bli så stor nu. Krypa kan hon också. Det har varit på gång länge nu och hon har tagit sig fram i någon blandning av hasande och krypande men sedan igår så har hon krypit "precis som man ska". Det börjar gå riktigt fort dessutom.


Snö

Det är massor av snö här i Linköping nu. Man blev lite chockad när man vaknade i morse och såg att det var alldeles vitt ute. Det är nollgradigt dock så det är sådär blöt tung snö som bara är jobbig. Dessutom snöar det hela tiden så det blåser snö rätt i ansiktet, inte så mysigt precis. Nej det här får gärna smälta bort och hålla sig borta en månad ungefär.

Det här är vad man ser när man tittar ut på vår uteplats!




I morgon ska Hugo på sin första teater med dagis. Det är någon blandning av Nils Karlsson pyssling och Nils Holgersson dom ska se. Det ska vara två olika föreställningar, en för de små avdelningarna 1-3 år och en för de större 3-5 år. Hoppas dom får roligt och att Hugo uppskattar det.

Här äter han mellis efter dagis idag!


Önskelistor

Hugos önskelista:

- Duplo lego - både en massa byggklossar och lite roliga figurer och sånt.

- Kläder - presentkort på bra affärer (Lindex, Kappahl, H&M, Stadium osv.)(Om ni köper kläder så är det stlk 98 han har och ni får gärna välja kläder i en massa olika glada färger).

- Fina barntavlor till hans rum!

- Play-Doh lera

- Köksleksaker, tallrikar, glas, bestick mm. (i plast!)

- Små förvaringslådor till hans rum, där han kan ha alla små leksaker i.

- Astrid Lindgren film

- Leksaker (inga bilar eller traktorer, det har han så mycket av redan och behöver inte mer än på ett tag), jag vet att många vill köpa det eftersom han blir så glad men vi vill gärna att han leker med andra leksaker också.


- Ikea lekkök med överskåp


Selmas önskelista:

- Leksaker (gärna med knappar och ljud)

- En lära-gå vagn (den vi hade till Hugo har han tagit ut och vi glömt kvar i regnet vilket har gjort att trät har sprukit och hjulen inte går att rulla)

- Pekbok med djur (fotobilder, alltså inte tecknat)

- Kläder i storlek 80-86 (i en massa olika färger)

- Fina barntavlor till hennes framtida rum

Måndag kväll

Nu har jag fått båda barnen i säng. Hugo har visserligen sovit i över en timme nu men Selma matade jag nyss och nu ligger hon i sin säng och "pratar"/smågnäller lite, jag hoppas hon somnar snart, det brukar hon göra.

Robert är påväg hem nu så han kommer nog alldeles strax.

Jag kollar lite på både Top model och Biggest Looser, har bara sett ett halvt avsnitt av Biggest looser men det är tydligen final idag och då är det ju lite kul att se hur mycket dom lyckats gå ner. Jag har sett en säsong av den amerikanska versionen och där går dom ju ner hur mycket som helst och blir supervältränade, dom flesta i alla fall.

I morgon ska jag till tandläkaren kl 8.00. Jag var där i morse också, trött som bara den, och då var det såklart fel dag. Ja ibland är man åtminstone ute i god tid..


Mat

Vår mat står i ugnen nu och är strax klar. Det blir fisk i ugn med franska örter, potatis och ärtor.

Robert åkte till skolan för en timme sedan och jag har precis avslutat matlagningen till Selma. Det blev två olika rätter, kyckling med potatis, blomkål och ärtor och kyckling med potatis, broccoli och palsternacka. Blev gott! Använde bara ingredienser som ska vara lite lösande för magen eftersom hon har problem med hård mage nu.



Man kan inte tro att det här är 4 potatisar, en kycklingfilé, en palsternacka och ganska mycket av både blomkål, broccoli och ärtor.


Hypnotisören

Idag läste jag klart Hypnotisören av Lars Kepler. Boken var bra och spännande, men lite rörig och inte så intressanta personskildringar.

Det var lite för många karaktärer med i boken, man fick läsa alldeles för lite om var och en att vissa personer liksom försvann i mängden. Man blev inte så insatt, inte heller i Joona Linna som ändå är kriminalkommisarien i boken. Den det handlade främst om var hypnotisören vilket man såklart hade kunnat förvänta sig men å andra sidan tycker jag om när kriminalkommisarien har en större roll. Det var nästan som att det var lite omvända roller i den här boken.

Men som sagt den var stundtals väldigt spännande och absolut läsvärd. Av mig får den 3/5 i betyg!


Recept på chicken nuggets

Kristin ville ha receptet på chicken nuggetsen som vi gjorde igår. Här kommer det ifall det är någon annan som vill ha det också.



Chicken nuggets med basilikasås

4 kycklingfiléer
1-2 ägg
1 dl ströbröd
½ dl riven parmesanost
1 tsk peppar
salt

Basilikasås
1 brk (2 dl) matyoghurt
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta
½ tsk örtsalt

Serveras med hemmagjord klyftpotatis!

1. Skär kycklingen i bitar.
2. Vispa ägg med en gaffel i en djup tallrik.
3. Blanda ströbröd, parmesan, peppar och salt. Vänd kycklingbitarna i först ägg och därefter ströbrödsblandningen.
4. Stek kycklingbitarna med smör i en stekpanna. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt.
5. Kör matyoghurt, vitlök, basilikablad och örtsalt i en mixer.

Man kan behöva göra en halv sats extra av ströbrödsblandningen, för oss räckte inte en.


Bilder

Selma glad på pappas axlar




Hugo!



Selma igen!





Selma är sur


Det blir ju tyvärr inte så mycket bilder på Hugo för han är aldrig så still att man hinner fram med kameran.


En riktigt god middag!

Hugo har precis somnat nu efter att vi ätit en riktigt riktigt god middag. Det var hemgjorda chicken nuggets med riven parmesanost i paneringen, klyfpotatis och basilikasås. MUMS! Chicken nuggets har vi gjort några gånger förut men det här var absolut den godaste gången. Man kunde inte sluta äta, allt var så himla gott.



Efteråt hade vi dessutom glass och hallon som väntade. Det var väldigt gott det också!


Idag har vi varit hemma hela familjen, igår jobbade Robert 7-19 så då blev det knappt att han hann träffa Hugo. Sedan har vi varit iväg och lekt i lekparken och veckohandlat. Jag är genomförkyld så min ork är inte på topp precis. Robert ska snart sätta sig och plugga hela kvällen och jag ska nog lägga mig i soffan och kolla på Beck-filmenr som börjar kl 21, när Selma somnat.


Fredag 5/11

Idag har Robert jobbat hela dagen, 9-18. Jag, Hugo och Selma var iväg till öppna förskolan en stund på förmiddagen sedan gick vi hem och lagade lunch. När maten stod på spisen damsög jag lägenheten lite snabbt. Selma sov under tiden.

Sedan sov Hugo och under den lilla tiden de båda sov samtidigt passade jag på att göra ingenting.

När Selma vaknade busade hon och jag och sedan plockade vi i ordning lite här hemma. Det tar ju 5 sekunder innan det är lika stökigt igen, men det är det värt för annars skulle det förmodligen bli ännu värre och då går det inte lika snabbt att städa upp.

När Hugo vaknade gjorde vi smoothie till mellis och sen gick vi ut en sväng och sedan vidare till Hemköp där vi köpte det som behövdes till tacos, som vi lagade och gjorde klart lagom till Robert kom hem.

Sen har vi haft familjemys fram till det var dags för Hugo att lägga sig. Selma somnade för en liten stund sedan hon också.

Nu kollar vi på idol.

7 månader

Idag blir Selma hela 7 månader och det firade hon med en rejäl bajsblöja i morse. Igår fick hon bara ersättning och bifidus för att få lite fart på magen och det gav resultat, vi skippade både gröt, välling och puré. Nu ska vi försöka fasa in det igen med messmör i gröten, katrinplommon och annan lösande mat och försöka undvika morötter och majs och sånt som kan ha motsatt effekt.

Hon har varit mycket gladare sedan igår och ätit riktigt bra så det är ju uppenbart att det är magen som är problemet. Frågan är ju bara hur man ska hitta en bra balans så att hon kan äta mat och gröt utan att få ont i magen och bli förstoppad.

Hur som helst, tillbaka till vår duktiga 7-månadersbebis. Snart kan hon nog krypa! Det dröjer nog inte många veckor skulle jag tro, hon står nästan i krypställning och gungar. Fast hon står på ett speciellt sätt, hon liksom sitter i skräddare och sedan böjer hon sig framåt och står på knäna med bena inåt. Lite svårt att förklara, det behöver ses. Jag skulle gissa på att hon kan krypa om cirkus en månad.








(Här kan man se hennes små tänder i nederkäken)


Flygvapenmuseum

Igår så skulle jag och Hugo åka till flygvapenmuseet efter dagis var det bestämt.

Jag gick till dagis och hämtade honom en kvart tidigare än vanligt och sedan tog vi vagnen och gick till Hemköp för att köpa lite mellis. Jag hade med en macka också. Melliset fick han äta under tiden vi väntade på och åkte bussen.

När vi kom fram ut till Malmslätt där det ligger så var Hugo på sitt allra bästa humör. När vi kom in så blev det inte sämre kan jag lova. Han var helt lyrisk över alla flygplan som fanns att kolla på. Han bara pekade överallt och sa "Oj oj oj", jag har nog aldrig sett honom så lycklig. Det var så kul att se och jag själv blev så glad, det finns ju inget bättre än att se sitt barns glädje.

Vi gick runt och kollade på alla avdelningar och sedan lekte vi i flyglabbet där man kunde testa på lite olika saker. Sedan gick vi till cafeét och åt en varsin glass.

De sista sakerna vi gjorde var att testa på att stå mitt i en storm, Hugo fick åka trampflygplan (som verkligen var en hit!) och att köpa en leksakshelikopter.

Sedan tog vi bussen hem till Robert och Selma som stod med maten redo.

Det var en jätterolig dag och det var så kul att få göra något tillsammans med Hugo, bara han och jag. Flygvapenmuseet var ett väldigt bra museum tycker jag och dit kommer vi absolut att åka fler gånger. Robert är lite avundsjuk kan jag säga och vill redan åka dit.



Bvc

Det gick bra på bvc, hon hade trots sitt extremt dåliga ätande den senast månaden gått upp 350 gram. Inte en jättebra viktuppgång kanske men tydligen ganska bra för en bebis i hennes ålder. Huvudsaken är ju att hon går upp och inte ner. 2 cm hade hon vuxit på längden också.

För hennes hårda mage ska vi ge messmör i gröten och ge 1-2 mål Baby semp bifidus som vi varit och köpt på apoteket.

Och appropå Selmas dåliga aptit så har hon nog slagit rekord idag. Idag har hon sammanlagt ätit 250 ml ersättning och några tuggor mat fördelat på 4 mål (drygt ett mål för henne i vanliga fall) . Nu har hon inte ätit något alls på 6 timmar och hon vägrar. I vanliga fall äter hon var 3:e timme så nu undrar man ju vad det är med henne. På grund av det här har hon ju inte fått i sig någon bifidus heller.

Någon gång borde hon ju bli tillräckligt hungrig för att vilja ha..

Tisdag 2/11

Hugo är lämnad på dagis och Selma ligger ute i vagnen och sover nu. Jag ska hoppa in i duschen och göra mig lite i ordning för sedan ska vi iväg till öppna förskolan och bvc för först lite lek och sedan en extra viktkontroll.

Selma har ju ätit så dåligt den senaste månaden och det har inte blivit bättre trots att tänderna kommit upp nu, kanske har hon ännu fler på gång? Hur som helst så ville bvc-sköterskan att vi skulle komma och väga henne idag och se så att hon åtminstone inte går ner i vikt. Hoppas allt ser bra ut!

I morgon är det ska jag och Hugo iväg på en lite utflykt, bara han och jag. Vi ska åka till flygvapenmuséet där vi aldrig tidigare varit. Hugo älskar flygplan så han kommer nog tycka att det är jättekul. Det ska bli så mysigt att få åka iväg och bara vara med honom i några timmar.

Selma har gjort framsteg, hon kryper inte än, men nu ålar hon och det går ganska så fort dessutom! Bara hon ser något hon vill komma åt så tar hon sig dit snabbt som bara den.

RSS 2.0