Lagat mat till Selma

Nu har jag precis gjort ett lass med puré till Selma. Det blev en blandning av kyckling, potatis, broccoli och majs. Det smakade faktiskt riktigt gott så jag hoppas att även Selma tycker det. Det ska nog räcka till ungefär 5 måltider. Hon ska få det till lunch när hon vaknat här ute i vagnen.

Jag tycker att det är riktigt smidigt att laga mat till henne själv, det gjorde vi till Hugo också. Dom har gillat det bättre och så är det lättare att variera ingredienserna än om man köper burkar tycker jag. Där finns det ju inte så många rätter att välja på. Sen så har burkmat en helt annan konsistens och smak av någon anledning.

Fruktpuréerna tycker jag däremot är jättebra och smidiga att bara ta fram eller med om man ska någonstans och ge som mellanmål. Och burkmat är ju jättebra att kunna ta till någon gång i bland när man ska iväg eller så också.

Fast den största anledningen till att jag helst lagar maten själv är för att jag tycker att det är roligt!

Måndag 25/10

Selma sover. Hugo sover. Robert pluggar. Jag sitter här och har inget vettigt alls för mig. Funderar på om jag antingen ska läsa liggandes i soffan eller liggandes i ett varmt bad, svårt val det där. Frågan är om jag orkar vänta på att vattnet ska tappas upp.

Innan Selma somnade bjöds det på "bajsfest" här hemma. Jag hade precis bytt blöja på Selma och lät henne vara utan en stund för att lufta rumpan lite. Jag låg i sängen och lekte med henne och hade henne över mina knän och hissade henne i luften.

Helt plötsligt när jag ligger och busar med henne så märker jag att jag har bajs på mina strumpor. Lyfter lite på henne och ser att det även är bajs på hela hennes ben och pyjamas som hon har delvis på sig. Jag som låg och tänkte att hon säkert skulle lyckas kissa på mig, men bajsa, näe så långt trodde jag inte hon var beredd att gå. Efter lite klädombyte för oss båda samt rengöring så var det vällingdags och tack och god natt.

Hugo har fortfarande väldigt ont i öronen och har varit väldigt gnällig och grinig idag. Han har velat en sak och har han fått som han vill då så har det ändå inte varit riktigt bra. Dessutom skrek han i en kvart när han skulle sova middag för att han inte fick kliva i spjälsängen "släv" (själv) som han säger. Det är mycket "kan själv" nuförtiden.

Självklart fick han ju gå i spjälsängen själv men efter en hel del velande och springande till köket där Selma satt på golvet och väntade och var ledsen så lyfte jag bara i honom själv tillslut, man kan ju liksom inte stå där hela dagen och vänta på att han ska klättra ner. Det uppskattades inte som sagt.

Men tillslut gick jag in till honom och han tystnade och sa "släv" och då lyfte jag upp honom ur spjälsängen och så fick han klättra i själv, då gick det snabbt och sedan la han sig direkt. Jag sjöng en sång och sedan somnade han och sov i flera timmar. Så trött var han allt, kanske lite väl trött, och lite väl envis.. Typisk tvååring kan jag tänka mig.

På eftermiddagen var jag och Selma iväg och fikade med Therese och Albin. Det skulle ha varit fler mammor och bebisar men de var sjuka och kunde inte komma. Men det var mycket trevligt ändå! Selma tyckte nog att det var kul att få träffa en liten i sin egen storlek också.

När vi kom hem lagades det kalops med potatis, det var gott och blev massor över så det räcker till lunch i morgon också. Perfekt att slippa laga mat då.


Tänder

Igår den 24 oktober upptäkte jag Selmas första tänder, två stycken på en gång. Båda framtänderna i nederkäken. Dom syns inte så mycket än men man känner dom och lyckas man titta ordentligt i hennes mun så syns dom tydligt.

Jag har tyckt att jag sett att dom varit på gång nu någon vecka men det är ju inte så lätt att kolla i hennes mun, men igår så fick jag se och då var det ingen tvekan om saken. Gulligt! Selma har fått lite tidigare än vad Hugo fick, han var 9 månader när den första lilla bissingen kom upp. Selma är ju inte ens 7 månader.

Detta kan ju även förklara varför hon varit så gnällig och inte velat äta den sista tiden, hon har ju haft ont i munnen. Tänk vad enkelt det skulle vara om de små kunde berätta vad som var fel.

Stackars Hugo

Igår blev det en tripp till jourkliniken med Hugo. Precis som vi misstänkte hade han dubbelsidig öroninflammation igen och det var en ganska rejäl sådan.

Han verkade inte må särskilt dåligt utan var bara extremt arg och gnällig och började gråta när vi tröck lite på öronen. Läkaren blev lite förvånad av att han faktiskt hade rejäl öroninflammation, hon hade sagt innan att hon var tämligen säker på att öronen skulle se bra ut eftersom han var så pass pigg. Men som sagt, vi känner honom väldigt bra nu och man vet direkt när det är öroninflammation numera. Nu blir det pencillin i 5 dagar.

Vi tycker så synd om honom som har ont i öronen så ofta.

Lycklig!

Jag är så himla lycklig just nu!

Det har varit en hård dag med full koncentration från kl 8.30-16.10. Det är tugnt att sitta så länge och skriva prov och man blir så stressad och nervös över hur det ska gå. När provet var klart så cyklade jag hem i regnet till min underbara familj. Bara den saken, att ha varit borta från mina barn hela dagen som jag aldrig tidigare varit, var väldigt jobbigt. Fast det hade jag såklart inte tid att tänka på hela tiden.

Hur gick det då? Det giltiga resultatet får man inte förrän om 4 veckor men man får skriva av sina svar och rätta själv hemma och se vad man får, och det gick superbra! Bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Nu kanske det inte är ett särskilt märkvärdigt resultat men jag är så oerhört nöjd och detssutom är det ändå en ganska bra bit över medel.

Jag behövde höja mig med en "poängnivå" för att säkra att jag kommer att komma in på det program jag vill läsa, men jag höjde mig med 5 nivåer. Inte illa tycker jag själv. Jag fick 1.2. På mattedelen fick jag dessutom nästan alla rätt.

Nu är vi glada här hemma, och speciellt jag som nu kommer in på precis det program jag vill utan problem.

Högskoleprovet

Nu sitter jag uppe alldeles själv och äter frukost, dom andra sover. Om en liten stund ska jag cykla iväg till Katedralskolan för att skriva högskoleprovet. Ni får hålla tummarna för att det går bra för mig!

Hörseltest

Idag var vi som sagt på vårdcentralen för återkontroll efter Hugos öroninflammationer. Det var ett hörseltest som gjordes likt det man gör på nyfödda. Det gick inge bra alls, hon fick ingen respons alls från öronen när hon sände ut signalerna.

Men det är tydligen inte helt ovanligt att det blir såhär trots att det inte är något fel alls på hörseln, det kan bara vara att han varit sjuk nyligen som gör att det är svullet inuti örat och därmed hindrar att signalen kommer fram. Han var ju sjuk för ett par veckor sedan då vi också trodde att han hade öroninflammation och det sa hon att han mycket väl hade kunnat haft och att det var därför resultatet blev som det blev idag.

Vi ska komma tillbaka om en månad ungefär för att göra om samma test, jag hoppas verkligen att allt ser bra ut då!

Anmält mig till kurs!

Idag har jag anmält mig till en kurs jag ska läsa på kvartsfart i vår, om jag blir antagen vill säga. Svensk kriminallitteratur heter kursen som är på 7,5 hp. Det ska bli kul att få göra något sådär halvseriöst innan det riktiga allvaret börjar och att se om det går att få tiden att räcka till.

Tisdag 19/10

Det var ett tag sedan jag skrev här men nu tänkte jag passa på att uppdatera lite medan Selma sover. Hugo är på dagis.

I morse liksom igår vaknade vi inte förrän kl 08.30, vilka sovmornar! Hela familjen verkar ha varit jättetrötta, speciellt Hugo som vi fått väcka båda dagarna. Idag skulle han ju till dagis också så då blev det extra bråttom och vi ringde till dagis och sa att han skulle bli några minuter sen. Efter en skål havregrynsgröt, tandborstning och påklädning var det bara för Hugo och Robert att skynda sig iväg. Han blev bara 10 minuter försenad.

Hugo ville inte gå till dagis idag, det är något han börjat med de senaste veckorna. "Inte dagis" säger han och det tar verkligen emot att skicka iväg han ändå. Idag sa han "Inte dagis, bara fären", alltså att han ville att vi bara skulle gå till affären. När Robert lämnade honom hade han blivit ledsen och det hade varit riktigt jobbigt att gå därifrån.

I april ska Hugo sluta dagis och vara hemma med mig och Selma tills efter sommaren när det är dags för mig att börja plugga igen. Det ska bli kul att ha båda barnen hemma och verkligen få njuta av dom innan en helt annan vardag börjar för oss, och speciellt för mig som har varit hemma så länge nu och knappt varit ifrån dom alls, förutom de få timmar Hugo går på dagis nu.

I helgen var mamma och Erica här, dom kom i fredags och åkte i söndags. Det var jättekul att ha dom här och att man hann träffa dom en lite längre stund än vanligt. Robert var dessutom ute och åt och kollade på Hockey med jobbet så då hade jag sällskap hela kvällen.

Roberts tentaperiod har börjat nu så den här veckan blir det intensivt pluggande för hans del och på lördag är det dags för högskoleprovet för min del. Som jag för övrigt känner att jag måste förbereda mig mer inför. Robert ska vara själv med barnen en hel dag för första gången, det ska bli kul att se hur det går, men det är klart att det kommer att gå bra!

I eftermiddag är det dags för återkontroll av Hugos öron på vårdcentralen. Det är något man får göra 3 månader efter en öroninflammation. Hoppas allt ser bra ut och att det inte påverkat hans hörsel. Men det tror jag inte för han är så himla duktig på att lära sig massor av nya ord och uttala dom, och det är tydligen på det man märker hörselnedsättning oftast.

Nu ska jag äta lite frukost innan Selma vaknar.


Trots och trötthet

Igår var Hugo riktigt trotsig och fick två riktiga utbrott. Först när skona skulle på när vi skulle gå ifrån dagis och sedan när vi hade varit på öppna förskolan och skulle klä på oss igen. 2-årstrotsen börjar verkligen komma igång nu.

Det är verkligen en intressant period han kommit in i nu, han är så himla rolig att vara med samtidigt som det såklart är lite påfrestande när han är så trotsig ibland och bara skriker och slänger sig på golvet. Det är så mycket känslor, starka känslor, både kärlek och ilska och allt däremellan. Det är helt fantastiskt. Jag tycker inte att det är speciellt jobbigt, jag tycker det är ganska kul att utmanas och att vårt föräldraskap sätts lite på prov.

Igår var det öppet hus på dagis från kl 13-17. Vi kom dit till kl 14 när Hugo slutade, Robert stannade kvar och fikade och lekte med Hugo medan jag gick med Selma till vårdcentralen.

Det var ganska lång väntetid. Vi hade tid bokad till kl 14.10 men fick inte träffa läkaren förrän 40 minuter senare. Han kollade både i öron och hals och lyssnade på lungorna och allt såg bra ut. Med andra ord ingen öroninflammation. Bara en vanlig förkylning som förhoppningsvis är borta på ett par dagar.

När vi var klara på vårdcentralen gick vi och mötte upp Hugo och Robert på dagis och så gick jag och Hugo till öppna förskolan där det var bokcafé medan Robert och Selma tog sig en promenad med vagnen så Selma fick sova.

Hugo och jag lekte lite och läste några böcker. Vi lånade även två stycken som vi fick med oss hem i en fin tygpåse som Hugo var så duktig och bar hem alldeles själv. Han valde dessutom vilka böcker han ville låna helt själv.

Sedan gick vi hem och lagade mat och Hugo åt som han aldrig hade sett mat, han bara gluffsade i sig av fisken, potatisen, såsen och ärtorna.

Efter maten sa han att han ville sova men då sa vi att han fick vänta en timme till. Klockan 19.00 gick han och la sig och sov sedan som en stock fram till kl 8.30 i morse då vi gick in och väckte honom för att det var lite bråttom till dagis, han skulle ju hinna äta frukost också. Han måste ha varit riktigt riktigt trött! 13½ timme sömn i ett sträck.

Selma sover nu och har gjort i 1 timma och 35 minuter så hon verkar vara en tröttis hon också.

Skor inköpta

Det blev ett par fodrade kängor från Din sko och ett par varmfodrade gummistövlar, också från Din sko. Jag lämnade tillbaka de gummistövlar jag köpte igår. Nu slipper han frysa om fötterna!


Höst/vinterskor

Idag åkte jag och Hugo ner på stan efter middagen och skulle kolla på skor till honom. Jag sökte efter ett par som han kan ha nu när det blivit lite kyligare ute och vanliga jympaskor blir för kalla. Samtidigt vill jag att han ska kunna ha dom ett tag och inte bara ett par veckor för att sedan bli tvungen att byta till vinterskor, det är ju inte billigt precis. 

Vi hittade flera fina fodrade höstskor på Din sko men tyvärr var de slut i hans storlek. Det blev åtminstone ett par fodrade gummistövlar från skopunkten som han kan ha på dagis.

När det gäller höstskorna är jag osäker på vad vi ska köpa, kan man köpa vinteskor på en gång eller måste man ha ett par andra fram tills det blir kallare? Finns det något mellanting som man kan ha nu och en bit in på vintern?

Jag får helt enkelt kolla runt och fråga lite mer, kanske i morgon, för nu börjar det verkligen bli dags för ett par varmare skor.

Sängen

Natten gick ju som sagt hur bra som helst men när Hugo kom hem från dagis så gick han in på sitt rum och var ledsen, ledsen för att sidan på spjälsängen inte längre var där. Han sa flera gånger "sidan sitta där" och pekade. Sedan blev han arg när vi inte gjorde något åt det.

När Robert sedan kom hem diskuterade vi huruvida vi skulle sätta dit sängsidan igen eller inte, vi till och med rådfrågade Roberts föräldrar. Tillslut bestämde vi oss för att han kanske inte var redo än och att det var onödigt att vi tagit bort den utan någon egentlig anledning annat än att vi själva tyckte det var lite kul. Han älskar ju sin säng och sover så bra i den. Så vi skruvade dit sidan igen och Hugo blev jätteglad. Vi kunde ju faktiskt inte säga nej när vi inte hade någon bra anledning.

Nu sover han så sött i sin spjälsäng och där får han sova ett tag till.

Öroninflammation?

Jag ringde bvc i morse eftersom Selmas förkylning inte blivit bättre och att hon nu knappt vill ha någon mat alls och verkar ha ont när hon ska äta, för hon blir bara ledsen. Bvc-sköterskan trodde att det kanske kunde vara öroninflammation för då brukar det vara det första tecknet, för då gör det tydligen ont när man suger på flaskan. Hon sa att jag skulle ringa vårdcentralen och boka en tid så att de fick kolla öronen.

Jag ringde kl 08.20, bvc's telefontid öppnar 08.15 och vårdcentralens kl 08.00 så det var ju så tidigt som jag bara kunde ringa. Jag fick lämna mitt telefonnummer och de ringde sedan upp mig kl 10.30. Och då hade dom inte någon mer tid idag. Man undrar ju hur tidigt man måste ringa för att få en tid samma dag. Hur som helst så fick vi en tid i morgon kl 14.30 så då får vi se om det är öronen som spökar.

Natten

Natten gick strålande! Hugo sov så bra i sin säng trots förändringen med att den ena sidan var borttagen. Han vaknade en gång innan vi hade gått och lagt oss och ville ha lite vatten men sedan sov han hela natten utan att säga ett pip.

Först i morse kl 7 hörde jag små klampande steg in till vårt sovrum, då tittade jag upp och då stod han där i mörkret. "Bassa" sa han och menade att han hade bajsat, men det hade han ju inte. Han bara lurades för att vi skulle gå upp, och det gjorde vi. En lyckad första natt i "nya" sängen.

Stora killen!

Idag tog vi bort den ena sidan från spjälsängen, så att det blir som en vanlig liten säng. Fram till nu har han ju sovit i spjälsäng och det har ju funkat hur bra som helst och vi har väldigt bra rutiner så man var lite smått (ganska mycket) nervös nu ikväll när det var dags för nattning. Dessutom var jag själv hemma för Robert var i skolan fram till för några minuter sedan.

Jag nattade honom precis som vi brukar göra och det verkar som att det inte var några problem alls för jag har inte hört ett knyst från honom sedan jag lämnade rummet.

Han brukar vakna någon gång per natt och vilja ha vatten och sedan på morgonen när han brukar ligga och sjunga en stund och sedan somna om igen. Nu är man ju lite orolig för hur det kommer gå då, om han kommer att gå upp då eller om han trots allt kommer att vara lika duktig som annars och somna om.

Jag återkommer i morgon med hur det har gått.

Måndag 11/10

Idag tog Hugo sig en riktig sovmorgon. Vid 08.15 gick vi in och väckte honom, Robert ville hinna säga hej till honom innan han skulle åka till skolan. Selma hade varit vaken sedan kl 06.30 men somnade om igen strax innan Hugo gick upp.

När Selma hade vaknat igen, en timme senare ungefär, så tog jag bort liggdelen från syskonvagnen och satte åkpåsen åt Selma. Sedan gick vi ut för ett premiäråk. Vi gick till biblioteket där vi skulle lämna tillbaka några böcker men det öppnade visst inte förrän kl 13 idag så dit får vi gå lite senare.

Istället gick vi till vår uteplats och klippte gräset och krattade bort en massa äpplen. Hugo låtsades klippa han med och sedan lekte han med sin traktor och åkte rutchbana. "Hålla handen" sa han när han skulle åka, han är så söt. Selma sov i vagnen under tiden och verkade tycka om att ligga och mysa i åkpåsen i sittdelen.

Sedan gick vi in och åt lunch, det blev pastasallad med dressing och Hugo åt riktigt bra. Det var tricolore-pasta så han sa vilken färg det var på varje pastabit som han stoppade i munnen. Robert kom hem under tiden och åt med oss. Efter maten hoppade han direkt i säng. Han var riktigt trött och hade setat och gnuggat sig i ögonen under hela måltiden.

Vi är fortfarande lite sjuka här hemma. Hugo verkar vara i princip helt frisk nu men jag är fortfarande lite hes och täppt i näsan och Selma snorar en del hon med även om det är en klar förbättring mot för några dagar sedan. Däremot är hon jättehård i magen och verkar ha ont. Hon fick en skål gröt av en ny sort i lördags och sedan dess har det inte varit bra. Jag vet inte om det helt och hållet beror på det men det var efter den det började och hon har knappt bajsat någonting. Hon som brukar göra det flera gånger om dagen. Hon vill nästan inte äta något alls nu heller och inte vet man om det beror på magen, förkylningen eller något annat. I vanliga fall brukar hon äta jättebra så man märker direkt att det är något som inte är på topp.

Sjukstuga

Här hemma är både Selma, Hugo och jag sjuka. En envis förkylning. Jag känner mig väldigt orkeslös och det verkar Hugo och Selma också göra, Selma har nämligen sovit i 1½ timme nu och så länge sover hon aldrig annars, och inte är hon vaken än. Hugo somnade precis han också.

I morgon kommer farfar och farmor hit. Det var längesen vi träffade dom sist så det ska bli jättekul! Jag hoppas vi alla mår bättre då.

Robert jobbar och när han kommer hem ska vi eventuellt baka bullar. Vi har ett paket jäst i kylen som går ut snart och bullar är ju gott och bra att ha i frysen så att man kan ta fram när det behövs fika. Som i morgon till exempel.




Med pappas mössa och handskar


När brorsan lämnat rummet kan man hitta på bus!

Som t ex att leka med hans traktor..

och smaka på grisen!


Leker med play doh-lera.


Bvc 6-månaderskontroll

Igår var jag och Selma på bvc för 6-månaderskontrollen med läkarundersökning. Hon väger nu 8 kg och är 69,5 cm lång. Läkarundersökningen gick också jättebra och hon tyckte att Selma var alldeles perfekt och väldigt stadig och stark i ryggen.


Sjukling

Hugo är sjuk. Dom ringde från dagis vid kl 11.30 och sa att han var jätteledsen och hade feber och att det nog var bäst att jag kom och hämta honom så att han fick sova middag hemma. Jag klädde på Selma overallen direkt och gick iväg och hämtade honom, min lilla gullunge.

När jag kom var han glad i alla fall och sa till mig att han var hungrig. Han hade inte ätit något alls till lunch, bara druckit lite vatten. Så han fick ett smörgåsrån som låg i skötväskan och sedan när vi kom hem så fick han en macka att äta innan han gick och la sig.

Han sover fortfarande men han har vaknat en gång och gråtit. Jag tror att han har öroninflammation för han verkar ha ont när han ligger på ena sidan. Vi får se hur han mår under resten av dagen och inatt och så får vi ringa vårdcentralen i morgon bitti om det verkar bli värre. Vi ska vara noga med nässpray också för det förebygger öroninflammation. Efter 2 års ålder så vill dom att man försöker förebygga och lindra så mycket som möjligt själv innan man om det behövs ger pencillin. Det är ju inte bra att äta för ofta.

Selma är också lite förkyld och nyser lite och snoret rinner i ett. Jag och Robert är fortfarande helt friska.

Selma sitter själv

På Hugos födelsedag satt Selma alldeles själv en lite längre stund för första gången. Nu sitter hon stadigt och inte bara i några få sekunder.




Hugos 2-årsdag!

I lördags fyllde Hugo 2 år, "så" säger han och visar upp två, ibland tre fingrar så fort man nämner hans födelsedag. Han är så duktig och utvecklas så otroligt mycket just nu. Det är verkligen en härlig ålder han är i nu.

Vi var som sagt i Eskilstuna och dagen började med att vi inklusive hans farfar och farmor och faster Linnea gick in och sjöng för honom. Vi hade också med oss en smörgås med två små ljus i och lite presenter. Hugo blev inte helt oväntat lite chockad och undrade väl vad vi höll på med. Men han såg lika glad ut som alltid när man kommer in till honom på morgonen.

När han hade kommit upp ur sängen så öppnades det lite presenter. Han var inte jätteintresserad av presentöppningen först utan ville mest börja leka med det han fått direkt och inte öppna några fler paket. Men sedan började han tycka att det var riktigt kul.

På förmiddagen lekte han med sina nya saker och målade flera fina bilder med vattenfärg som han också fick. Det var riktigt kul tyckte Hugo. Kanske en blivande konstnär?

Sedan var det lunch och tack och godnatt.

Vid kl 14.30 kom alla gästerna. Det blev ännu fler presenter, goda tårtor, bullar, cupcakes och kakor. Väldigt trevligt alltihop!

Hugo fick bl a kläder, fodrade regnkläder, traktor med djur och ljud, böcker, trätåg med bana, bärgningsbil, pusselmatta, lego, bilgarage, Bamse lektält, ryggsäck, memory, vattenfärg och penslar och Byggare bob-film. En säng ska han få av sin farfar och farmor också men den väntar vi med till de kommer till oss nästa gång.

Hugo hade en jättebra dag och är supernöjd med alla sina nya saker!













Hemma igen!

Vi har varit i Eskilstuna över helgen och firat både Anna som fyllde 20 år och vår egna lilla plutt Hugo som fyllde 2 år. Det har varit riktigt roligt och Hugo hade en alldeles perfekt dag och fick många fina presenter.

Jag återkommer med bilder och mer info i morgon om jag har tid. Vi har en hel del att packa upp och sådär och det brukar ta sin lilla tid med två småttingar.

Nu ska jag och Robert ta oss ett bad och läsa lite innan det blir att gå och lägga sig.

RSS 2.0